Deze cranberries zijn gezoet in ananassiroop. Cranberries, of de veenbes, komen oorspronkelijk uit Noord-Amerika. In Nederland vinden wij deze plant voornamelijk op Terschelling. Het verhaal gaat dat in de 19e eeuw een vat met cranberries is aangespoeld op Terschelling. Een jutter heeft dit vat gevonden en was benieuwd naar de inhoud. Na het vat omgegooid te hebben viel de waarde voor de jutter tegen, maar de cranberries bleken op Terschelling goed te groeien. Nu zijn er velden vol veenbessen op Terschelling.
De cranberry heeft zijn populariteit te danken aan de effecten die het heeft op de gezondheid. Het bevat veel goede voedingsstoffen en antioxidanten en wordt daarom ook vaak aangeduid als "superfood". Het meest genoemde positieve effect op de gezondheid is dat het drinken van het sap bijdraagt aan een goede blaasfunctie en zodoende blaasontsteking kan helpen voorkomen. Dit komt door de hoge aanwezigheid van proanthocyanidinen. Proanthocyanidinen hebben een sterke antioxiderende werking. Deze stof hecht zich aan de bacteriën die het vaakst een blaasontsteking veroorzaken. Hierdoor kunnen de bacteriën zich moeilijk nestelen in de urinewegen en worden ze makkelijk naar buiten gespoeld. Jaren geleden namen schippers cranberries mee aan boord om scheurbuik te voorkomen.
Andere positieve effecten die worden genoemd zijn: het voorkomen van bepaalde soorten kanker, betere werking van het immuunsysteem en een verlaagde bloeddruk. Dit is te herleiden naar de hoge mate van Vitamine C, vezels en Vitamine E. Cranberries kunnen wel tot 15 mg per 100 gram aan Vitamine C bevatten (dat is 20% van de ADH).
Veenbessen smaken van zichzelf wat zuur en wrang. Doordat er wat ananassiroop is toegevoegd, hebben de cranberries een frisse zoet zure smaak. Ideaal om te gebruiken in cake, taart of andere lekkernijen. Ook makkelijk toe te voegen aan de yoghurt of kwark. In de winter worden cranberries veel gebruikt bij wildgerechten. De zoet zure smaak wordt in contrast gebruikt tegen de sterkere smaak van wild.
Ook wel de veenbes genoemd. Deze vrucht staat vooral bekend om zijn positieve effect op de blaas.