Warme vijgen met geitenkaas en honing, quiche met vijgen en walnoten, cake met vijgen als suikervervanger. Zomaar een paar recepten met vijgen die wel aangeven dat vijgen populair zijn op het moment. Vijgen groeien aan bomen en zijn uniek op de manier waarop ze groeien. Ze hebben een soort opening, "oog", die niet verbonden is met de boom, maar juist helpen bij de ontwikkeling van de vijg.
Vijgen zijn niet sappig, maar hebben wel een heerlijke smaak. Ze zijn subtiel zoet. Vijgen hebben een ovale peervorm en een dunne schil. De binnenkant bestaat uit honderden zaden, die eigelijk ook weer kleine vruchtjes zijn. Rondom de zaden zit het zachte, zoete vruchtvlees. Om de vijgen langer te kunnen bewaren worden ze gedroogd. Tijdens het drogen verliezen ze niet de gezonde voedingsstoffen.
Het unieke aan vijgen is de hoeveelheid calcium die het bevat. Per 100 gram wel 162mg, 16% van de ADH. Dat is bijna drie keer zoveel als andere vruchten. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is voor een volwassene van 30 jaar 1000mg. Calcium hebben we allemaal nodig voor sterke en gezonde botten en het gebit.
Vijgen zijn verder een goede bron aan vezels, ijzer, magnesium, kalium, vitamine B en vitamine K. Daarnaast bevatten vijgen ook nog eens verschillende antioxidanten. Antioxidanten ruimen de vrije radicalen, die kunnen bijdragen tot de ontwikkeling van kanker, hart-en vaatziekten en de zichtbare tekenen van veroudering door het beschadigen van DNA en andere systemen van het lichaam, op. Hoe rijper de vijg, hoe meer antioxidanten het bevat.
Trek in iets lekkers? Vijgen zijn het perfecte tussendoortje. Maar ook in allerlei recepten is het puur genieten!
Zoet maar ook super gezond. Volg de topkoks en gebruik vijgen in heerlijke gerechten. Ongezoet.